Z anielskiej kuchni

Rogaliki tradycyjne z zakonnej kuchni

 

Składniki:

1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1 całe jajko i dwa żółtka, 1¼ kostki margaryny, ¾ szklanki mleka, 7 łyżek stołowych cukru, 1 cukier waniliowy, drobno utarta skórka z jednej cytryny, ½ słoika twardej marmolady o smaku różanym

 

Wykonanie:

Drożdże włożyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Całość wymieszać i odstawić na 15 min. aby wyrosło. Do jajek dodać cukier i cukier waniliowy, całość utrzeć. Do mąki wlać resztę mleka, wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i skórkę z cytryny. Całość lekko zagnieść. Margarynę lekko roztopić i wymieszać z ciastem. Całość wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym z nich położyć nadzienie i formować rogale. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec 20 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu na złoty kolor polukrować póki gorące.

 

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru i trochę białka ubijać do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

 

Jacek CSMA

 

Artykuł ukazał się w archiwalnym numerze Któż jak Bóg 3/2012. Zapraszamy do lektury!